+381 (11) 346 77 44 ordinacija@drdjordjevicginekologija.rs Radnim danima od 09:00 do 20:00 // Subotom od 09:00 do 15:00

Ultrazvučni pregledi

Na samom početku trudnica se javlja svom ginekologu najčešće zbog izostanka ciklusa i tada ultrazvučnim pregledom utvrđujemo trudnoću. Dalji redovni mesečni ultrazvučni pregledi predstavljaju osnovu vođenja trudnoće ali posebno po svojoj važnosti se izdvajaju sledeći ultrazvučni pregledi:

Dabl (Double) test sa genetskim sonogramom prvog trimestra

Odnosno ultrazvučni pregled u kojem se uočavaju i mere najvažniji markeri za Daunov sindrom:

  • CRL merenje dužine ploda
  • NT /nuhalna translucenca ili vratno rasvetljenje
  • NK /nosna kost

kao i

  • merenje protoka kroz ductus venosus - DV Arantii /protok kroz mali krvni sud ploda
  • isključivanje trikuspidalne regurgitacije -TCR kao i merenje srčane radnje ploda FHR

Adekvatno urađenim ultrazvučnim pregledom uz analizu dva hormona iz Vaše krvi („dabl“ test), mogućnosti otkrivanja Daunovog sindoma su oko 90-95%.
Ukoliko je rezultat Dabl (Double) testa visokog rizika odnosno u crvenoj zoni, preporučuje se amniocenteza (uzimanje plodove vode, odnosno analiza genetskog materijala ploda).

Tripl (Triple) test

se radi ukoliko hormoni iz Dabl (Double) testa nisu u referentnim granicama ili ste preskočili da uradite Dabl (Double) test. Podrazumeva ultrazvučnu pregled i analizu tri hormona iz Vaše krvi.

Ekspertni ultrazvučni pregled između 22-24ng

je sa ultrazvučnim pregledom u vreme Dabl (Double) testa najznačajni pregled u toku trudnoće. Preporučuje se svim trudnicama. Iako se plod detaljno gleda počev od 12. nedelje trudnoće, ovo je najbolji period za pregled svih glavnih organskih sistema bebe kao i fetalnu ehokardiografiju odnosno pregled bebinog srca.

Ultrazvučni pregled između 30-32 ng

Na ovom ultrazvučnom pregledu se prati dinamika rasta ploda, još jednom se proveravaju protoci kroz krvne sudove ploda i materice (dopler indeksi fetoplacentne i uteroplacentne cirkulacije), meri se količina plodove vode, utvrđuje zrelost posteljice kao i još jedna provera anatomije ploda.