+381 (11) 346 77 44 ordinacija@drdjordjevicginekologija.rs Radnim danima od 09:00 do 20:00 // Subotom od 09:00 do 15:00

Novosti

Dr Mirjana Djordjevic govori za casopis Moje Zdravlje o aktuelnoj temi histerektomiji i prevremeno ulasku u menopauzu.

Histerektomija je operacija prilikom koje se odstranjuje materica. Ukoliko se zajedno sa matericom odstranjuju i jajnici sa jajovodima onda ovu vrstu operacije zovemo histerektomija sa adnexetomijom .

Postoji mnogo simptoma koji se javljaju kao posledica problema u materici a najčešći su jaki bolovi i krvavljenje. U slučajevima kada se ovi simptomi ne mogu regulisati lekovima ili nekim drugim hiruškim procedurama pristupa se histerektomiji . Kod žene koje imaju ovu vrstu problema narušen je svakodnevni ritam života i one imaju značajnu korist od ove vrste operacije .

detaljnije

Ranice na grliću materice

Grlić materice ili cerviks (latinski) je dužine oko 3 cm i predstavlja donji deo materice oko koga se pripaja vagina. Spoljašnji deo grlića koji prominira u vagini je prekriven pločasto slojevitim epitelom, a unutar samog grlića je cervikalni kanal koji povezuje vaginu i materičnu šupljinu i prekriven je cilindričnim epitelom. Mesto susreta ova dva epitela pločasto slojevitog epitela sa spoljašnjeg dela grlića i cilindričnog epitela iz cervikalnog kanala zove se skvamo-kolumna granica ili skraćeno SCJ.

detaljnije

Novine u prenatalnoj dijagnostici

Da li ste znali da od skoro pacijentkinje i na našim prostorima mogu da odrede hromozomski status bebe pre rođenja a da pri tom ne moraju da rade neku od invazivni prcedura kao što su amniocenteza, kordocenteza ili biopsija horionskih čupica.

Radi se o neinvazivnim prenatalnim testovima koji jednostavnim uzimanjem majčine krvi mogu da detektuju fetalnu DNK, odnosno abnormalnosti u broju hromozoma kod bebe.

Na ovaj način trudnice se oslobađaju stresa koji donose invazivne prenatalne procedure a još važnije i rizika od mogućeg spontanog pobačaja.

detaljnije