+381 (11) 346 77 44 ordinacija@drdjordjevicginekologija.rs Radnim danima od 09:00 do 20:00 // Subotom od 09:00 do 15:00

Uklanjanje kondiloma

Uklanjanje kondiloma radiotalasima

U Ordinaciji Dr Đorđević koristimo radiotalasni uređaj firme "ELLMAN", koji vrlo jednostavno i efikasno obezbeđuje primenu radiotalasa u cilju sečenja tkiva, istovremenog sečenja i koagulacije ili koagulacionog zaustavljanja krvavljenja. Ovaj aparat emituje radiotalase od 4,0MHz, koji postižu izvanredne rezultate uz minimalni periferni mehanički i termalni efekat.

Radiotalasi su savremena metoda koja se koristi u raznim granama medicine a široku primenu ima u dijagnostičkim i terapijskim intervencijama u ginekologiji. Posle intervencije radiotalasima ne ostaju ožiljci, postoperativni bol je sveden na minimum, brže je zarastanje a mogućnost komplikacija zanemarljiva.

Kondilomi ili polne bradavice su seksualno prenosiva bolest koju prenose humani papiloma virusi (HPV). Manifestuje se sitnim šiljastim izraštajima kod žena na vulvi, vagini, perineumu i perianalno a kod muškaraca na sluzokoži penisa, ingvinalno i perianalno.

Osnovni razlog zbog kojeg danas pridajemo toliki značaj ovoj vrsti virusa je taj, što upravo Humani papiloma virusi pod izvesnim okolnostima (odnosno uz druge faktore rizika kao što su genitalne infekcije, promiskuitet, smanjene odbrambene snage organizma itd.) mogu da izazovu malignu tranformaciju epitelnih ćelija vulve, vagine i grlića materice. Međutim nemaju svi tipovi ovog virusa isti mogućnost maligne transformacije ćelija, pa ih zbog toga delimo na tipove niskog, srednjeg i visokog onkogenog potencijala.

- HPV NISKOG onkogenog potencijala su tipovi 6 i 11 i oni su uglavnom udruženi sa šiljatim kondilomima anogenitalne regije i ponekad sa CIN I promenama (cervikalnom intraepitelnom neoplazijom I stepena).
- HPV UMERENOG onkogenog potencijala se najčešće otkrivaju kod intraepitelnih neoplazija grlića tj. kod prekanceroznih lezija i tu spadaju tipovi 31,33,35,51,52.
- HPV VISOKOG onkgenog potencijala se uglavnom nalaze kod prekanceroznih lezija srednjeg i višeg stepena (CIN II i III) ali i kod samog invazivnog karcinoma grlića materice.

HPV se danas smatraju uzročnikom karcinoma grlića materice u oko 95% slučajeva, pa zato nije ni čudo što za karcinom grlića možemo da kažemo da je u neku ruku i seksualno prenosiva bolest.
Baš zbog svih ovih podataka jedini način prevencije su redovne ginekološke kontrole (kolposkopija i PAPA test) kao i zaštićeni seksualni odnosi, odnosno korišćenje prezervativa.