+381 (11) 346 77 44 ordinacija@drdjordjevicginekologija.rs Radnim danima od 09:00 do 20:00 // Subotom od 09:00 do 15:00

Kako izračunati plodne dane

Kako izračunati plodne dane

Određivanje plodnih dana kao vid kontracepcije nije naročito pouzdan, pogotovo danas kada imamo veoma širok spektar kontraceptivnih sredstava. Ovaj metod zaštite od trudnoće se pogotovo ne preporučuje kod žena koje imaju neredovne menstrualne cikluse, odnosno moguće ga je primeniti samo kod pripadnica lepšeg pola koje imaju uredan predvidiv ciklus. To znači da kada se odlučiti da pratite plodne dane morate da znate na koliko tačno dana vam dolaze menstrualni ciklusi.

Na kalendaru zaokružite prvi dan ciklusa odnosno kada ste dobili menstruaciju (na primer 1. mart) Ako vaš menstruacioni ciklus dolazi na 28 dana, onda je poslednji dan vašeg ciklusa 28. mart. To znači da od poslednjeg dana ciklusa u ovom slučaju 28. oduzimamo 14 dana i na taj način dobijamo dan koji možemo da označimo kao plodni a to je 14. mart. Međutim uvek je pouzdanije za plodne dane računati i 3 dana pre i 3 dana posle ovog datuma što bi značilo da su vam plodni dani od 11-17. marta. Samo da se zna da samo kod ciklusa od 28 dana plodni dani padaju na sredinu ciklusa a da kod svih ostalih u zavisnosti od dužine menstruacionog ciklusa plodni dani mogu biti bliže kraju ili početku ciklusa.

Sama jajna ćelija je sposobna za oplodnju samo 24h od momenta ovulacije, međutim spermatozoidi u ženskom reproduktivom traktu mogu da opstanu i do 72h tako da i ove činjenice treba imati u vidu kada računate plodne dane.