+381 (11) 346 77 44 ordinacija@drdjordjevicginekologija.rs Radnim danima od 09:00 do 20:00 // Subotom od 09:00 do 15:00

Ginekološki pregled

Na prvi ginekološki pregled svaka devojka bi trebala da ode posle prvog seksualnog iskustva ili najkasnije do 21. godine.

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pod spekulumom i bimanualnog pregleda, Tokom ove vrste pregleda lekar obraća pažnju na spoljašnje i unutrašnje reproduktivne organe (vulva, vagina, grlić materice, matericu, jajovode i jajnike).

Prilikom pregleda pod spekulumom, posmatramo  da li postoje određene promene na spoljašnjim ili unatrašnjim polnim organima i možemo  uraditi i kolposkopski pregled, uzeti briseve za testove kao što su Papanikolau test, bakteriološke analize, virusološke analize i analize na prisustvo gljivica.

Koliko često su potrebni pregledi?
Nakon prvog pregleda, lekar će reći koliko često treba da posećujete ginekologa, a to zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i porodične anamneze. Jednom do dva puta godišnje je optimalno vreme za ginekološki pregled ako je pacijentkinja potpuno ginekološki zdrava.

Priprema za ginekološki pregled
Postoji nekoliko koraka koji će Vam pomoći da se pripremite za pregled:

- Ginekološki pregled zakažite za dan kada nemate menstruaciju, osim ukoliko nemate problem upravo kada imate krvarenje pa lekar želi da ima uvid u tačno stanje;
- Nemojte da imate vaginalni odnos ili da stavljate vaginalete jedan dan pre pregleda;
- Nemojte pri tuširanju koristiti proizvode za kozmetiku vagine, jer mogu zamaskirati određena stanja;
- Napravite spisak pitanja koja želite da postavite svom lekaru;
- Ukoliko ćete se osećati prijatnije, pregledu može prisustvovati neka osoba u koju imate poverenja.